K-vall's häst- och hundhälsa

Muskelkontroll och friskvårdsbehandling

DSC_0223_1Muskelkontroll och friskvårdsbehandling.

Alltid vid behandling kontrolleras muskulaturen först men också vid sadelutprovning.
Din häst ska vara torr och ren när jag kommer till stallet. Vi börjar med att föra journal så som hästens namn, ras, ålder, tidigare skador, foder, träning utrustning och eventuella problem du upplevt i tex. ridningen.
Därefter gör jag en visuell bedömning av hästen, har hästen sadeltryck? Är den jämnt musklad över bakdelen och framdelen? Sedan vill jag se hästen i skritt i ridhuset i särskilda fall även trav och galopp på lina. Detta för att se ifall jag ser någon rörelse som indikerar på en viss muskel men också så att hästen inte är halt.

Är hästen halt, har feber eller på annat sätt sjuk ska veterinär kontaktas. Mina behandlingar är ett komplement, det ersätter INTE veterinärvård. Jag behandlar bara skadade hästar i samrådan med veterinär.

Efter att jag sett hästen i rörelse går vi tillbaka till stallet. Hästen ska stå på så sätt att den kan känna sig lugn och trygg. Har du en orolig häst så är det viktigt att du bokar en tid då din häst är som lugnast - detta för bästa resultat på behandlingen.
När hästen står lugnt är det dags att palpera igenom muskulaturen. Detta gör jag alltid tillsammans med ägaren, dels för att ägaren ska se reaktionerna på sin häst men också för att visa hur ägaren själv ska palpera musklerna. Det är inte helt ovanligt med låsta bogar och problem i länden.
De allra hästar är lite sneda och lite spända men det behöver inte vara något allvarligt problem. Det som däremot kan hända när hästen är låst i bogarna är att hästens egna stötdämpningssystem hämmas vilket gör att kotorna i frambenen får ta upp hårdare stötar vilket på sikt kan leda till kotledsinflammation.
(Är hästen smärtfri och musklad i ryggen så fortsätter vi med sadelprovning om det är det du bokat.)
DSC_0782
När båda sidorna är palperade kommer vi överens om vad som ska behandlas. Har din häst omfattande spänningar så kommer vi behöva behandla minst 2-3 gånger för att se resultat. Detta beror på flera faktorer. Dels att vid massage bildas det väldigt mycket slaggprodukter i kroppen, därför ger jag väldigt sällan helkroppsmassage utan behandlar fram eller bakdel vid första besöket. Men också för att är inte hästen van vid att få massage så vet inte riktigt vad som förväntas av den och kan stressa upp sig vid första besöket. Har hästen ryggont får den elektroterapi i ryggen då alla hästar jag använt mikroströmmen på har svarat otroligt bra. Ibland har ägaren önskemål om elektroterpai i en kotled eller ett sår under tiden hästen behandlas, det kommer vi alltid överens om.

Besöket tar ca 1,5h och jag behandlar med laser, djupvågsmaskin, massage och elektroterapi.
När hästen är färdigbehandlad visar jag även hur ägaren själv gör effulage och eventuella råd. Målet är att du sjäv ska kunna palpera igenom din häst muskulatur så du kan upptäcka spänningar i god tid.


Beroende på problematik avgör det om hästen får massage, laser och elektroterapi eller bara laser.

Hästen ska vara torr och ren innan behandling. Är du osäker på om det är läge för att behandla din häst? Kolla fliken "När ska du inte behandla".

Karenstid massage: 0h
Karenstid mikroström, laser: 96h