Sadelutprovning

Jag letar återförsäljare av begagnade sadlar som jag kan etablera ett samarbete med, jag kommer alltså INTE ta in sadlar till försäljning.


Såhär går en utprovning till

Först gör jag en enklare kontroll av hästen muskulatur och eventuella smärtor. 
Varför?
För har din häst mycket smärtor i muskulaturen behöver den komma till rätta med det innan vi kan prova ut en sadel. Annars blir det missvisande när du ska provrida eftersom vi inte kan svara på om hästen reagerar på sadeln eller på andra problem. 

Är hästen schysst i muskulaturen gör jag en sadelmall av din häst.
Här får du en väldigt bra bild över om din häst är jämnt musklad över ryggen.

När detta är gjort gör jag en visuell bedömning av sadeln.

Vad innebär det?
Jag kontrollerar stoppningen, är den jämn eller behövs den stoppas om? Ullstoppade sadlar rekommenderas att toppstoppas en gång per år. Jag kontrollerar ifall bommen är hel, om bossorna är symmetriska osv. 
Många sadlar är inte symmetriska även om det ofta bara är marginellt. Detta eftersom varje sadel är en individ, vilket är bra att veta OM du får problem i framtiden. 
När vi har en sadelmall så jämför vi denna med sadeln. Ser det bra ut där så är det dags att lägga sadeln på hästen och om sadeln ser ut att ligga an bra så är det dags att provrida med eller utan Impression-pad. Här kollar väger jag även in hur hästen reagerar för att sedan jämföra med ryttarens känsla. Jag är inte ute för att bedömma din ridning utan saker jag tittar på är till exempel; Piskar den med svansen i något håll? Står den emot?

Vad är en impresson-pad?
En impression-pad, även kallad tryckpadd, är en genomskinlig padd fylld med röd lera  som är importerad och tillverkad i USA. Denna läggs under sadeln närmast hästen och visar hur sadelns tryck fördelas med eller utan ryttare.
Ryttaren rider sedan som vanligt i ca 20-30minuter i alla gångarter. Leran värms upp och flyttar sig under sadeln. Där det är minst lera är det också mest tryck. Ser jag att sadeln har för dålig passform förbehåller jag mig rätten att neka ridning med tryckpadden då den kan gå sönder. Padden håller tyvärr inte för ryttare över 95kg och jag förbehåller mig rätten att neka ridning padden. Vill du ändå se trycket vid ridning kan du be en mindre ryttare rida din häst för att få en uppfattning om hur trycket fördelas.

Det är många faktorer att ta hänsyn till: 
Oftast hittar man inte en sadel som ligger 100% men kanske 80-85% detta eftersom sadeln måste passa ryttaren också. Det som avgör är hur ofta rids hästen? Hur rids hästen? Hur stor är ryttaren? Har hästen mer än en sadel?
Bara för att sadeln ligger bra i stallet betyder det inte att den ligger bra när den rids.


Behöver du en ny sadel så kan du ta med sadelmallarna till en sadelbutik och jämföra mallarna med sadlarna för att se om dom kan tänkas passa. 
Sedan vill jag att du lånar hem ett större antal sadlar till en dag vi bokat och påbörjar en ny Utprovning.

Är du sadelmakare och/eller har du butik med begagnade sadlar och är intresserad av att samarbeta? Skicka ett mail till kvallshastohundhalsa@gmail.com

När du bokat tid för utproving ska hästen vara ren och torr.

Jag provar inte ut sadlar efter märke, jag provar ut sadlar efter hästens rygg och ryttaren.