Elektroterapi - Mikroström

DSC_0725

Mikroströmmar/Elektroterapi

Många tror att det är den klassiska TENS maskinen jag arbetar med, så är inte fallet. Utan det jag använder är en maskin som jobbar primärt med läkning och sekundärt med smärtlindring.
Det maskinen gör är att den sänder mikroströmmar genom huden till den skadade vävnaden på hunden eller hästen. Mikroströmmar minskar smärta, stimulerar läkning, ökar proteinsyntesen, stimulerar cirkulation av blod och lymfa samt hjälper till att avlägsna myofasciella triggerpunkter. Kort sagt kan man säga att den har samma effekt som laser bara att denna har ett längre behandlingsprogram och lite svårare att använda.

Mikroström levereras i styrka om en miljondels ampere via elektroder som används tillsammans med kontaktgel. Strömmen ligger därför nära den naturliga som återfinns i varje cell hos hunden eller hästen. Den låga styrkan gör att strömmen inte kan stimulera det sensoriska systemet och därför känner hunden/hästen inte något obehag av behandlingen. Det finns några få fall där hästen har varit strömkänslig och inte kunnat använda maskinen på full effekt men allra vanligast är att hästarna och hundarna upplever den avslappnande.
Vi människor brukar uppleva maskinen som om det kittlas lite i hunden.

Mikroström ökar produktionen av ATP med cirka 500 procent (Cheng, N. MD
"The Effects of Electro Currents on ATP Generation, Protein Synthesis & Membrane Transport". Journal of Cellular Physiology, vol 140 pgs 379-385, 1989).
ATP är den molekyl från vilken hundens/hästens kropp producerar energi för allt inklusive läkning. Men det är inte bara produktionen av ATP som stimuleras, utan även proteinsyntesen och transporter av aminosyror.
Skadade områden som behandlas med mikroström får en ökning av det naturliga elektriska flödet i vävnaden vilket underlättar för celler att återställa elektronflödet i området.
Kort sagt kan man säga att den kickar igång cellernas egna läkningsprocess och reducerar smärta.

Mikroström har också visat sig ha en bra  effekt på glycosaminoglycan-syntesen (GAG) i samband med ledartriter. Forskning på detta området visar att mikroström även har en bra effekt för att behandla osteoartriter i hundens/hästens knä (Thomas, M. and colleagues 1995).
DSC_0708

Vad kan man behandla mikroström med? Dessa är de vanligaste behandlingarna:

  • Muskelspänningar, stelhet, skador och smärta - De allra flesta hästar och hundar svarar mycket bra!
  • Ledinflammationer/förslitningar - vanligen kota, knä, has för häst och även armbåge för hund
  • Senskador och ligamentskador
  • Överben
  • Sårskador
  • Cirkulationsproblem
  • Ödem

 

Till häst använder jag ofta mikroström som ett komplement i behandlingen, framför allt om hästen har ryggsmärtor. De allra flesta hästar ser man stor effekt på redan direkt efter behandlingen i form av minskad spänd- och ömhet. Har hästen inga ryggproblem brukar jag komplettera med förebyggande behandling av någon led eller överben ibland sår eller så vill ägaren ha en behandling mikroström undertiden hästen får massage.
För att få bäst resultat vid nya skador bör behandlingen upprepas i första stadiet, kontakta mig för prisuppgifter. För hund är det vanligast vid spänningar i ryggmuskulaturen men även överansträngningar i muskulaturen i fram eller bakben. Behandlingen tar ca 50minuter. För människa är behandling i muskulatur och leder.

Vid behandling med mikroström används kontaktgel som gärna fastnar i pälsen och därför bör avlägsnas med ljummet vatten efter behandling för att minimera gel i pälsen. Har du tänkt bada din häst/hund kan du med fördel göra det efter behandlingen.

KARENSTID HÄST: 96h

KARENSTID HUND: 7 dygn

 

Åter igen viktigt att komma ihåg att behandlingen INTE ersätter veterinärvård. Har hästen en hälta eller annan omfattande skada ska hästen tas till veterinären. Mikroström är ett komplement till veterinärvård!